Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

"Στον Όλυμπο, με δυο παπούτσια πάνινα!"

Κείμενο: Νικόλας Κ. Μαλίζος

Θέλω να μεταφέρω το προβληματισμό αρκετών ορειβατών της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα και να επιστήσω τη προσοχή σας σχετικά με το νέο Ορειβατικό Οδηγό του "δικού μας" Ολύμπου (φαντάζομαι έχετε ακούσει/διαβάσει σχετικά) που εξέδωσε η (πρώην) Νομαρχία Λάρισας στη δύση των θεσμικών της καθηκόντων (Νοέμβρης 2010), καθώς και το γραφικό σλόγκαν με το οποίο τον προωθεί, "Στον Όλυμπο, με δυο παπούτσια πάνινα!".

Το έντυπο, το οποίο διατίθεται μεταφρασμένο και στα Αγγλικά, Κινέζικα και Ρώσικα (να ετοιμάζονται τα Spring Rolls και οι Goulash στο Κάκκαλο παρακαλώ), αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης γνώσεων και επαγγελματισμού ακολουθώντας την απλοϊκή λογική "κάνω ορειβασία άρα μπορώ και να γράψω περι ορειβασίας".  Στις πρώτες σελίδες παρουσιάζεται πλήθος φωτογραφιών με πρωταγωνιστές το Νομάρχη (Λ.Κατσαρός), πολιτικά στελέχη αλλά και στελέχη της Εκκλησίας(;;;!!!!)
τόσο σε καλοκαιρινό φόντο όσο και με εξάρτηση "αποστολής" όπως αναφέρει σχετική λεζάντα λές και βρίσκονται στo Lhotse Face, ενώ στη πραγματικότητα ποζάρουν λίγο πιο πάνω από τις Βρυσοπούλες.
Οι γραφικότητες συνεχίζονται με πολλές αναφορές στα έργα και ιδιαίτερα στους δρόμους που (ορθώς σε ορισμένες περιπτώσεις) κατασκεύασε η Ν.Λάρισας.  Οι ενότητες τον ορειβατικών διαδρομών στερούνται κατανοητών γραπτών οδηγιών ενώ σώζονται από τους καλής ποιότητας χάρτες της εταιρίας "Ανάβαση" που αναδημοσιεύονται δίπλα στις περιγραφές.  Σε αρκετές περιπτώσεις δε, οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τις διαδρομές είναι στη καλύτερη περίπτωση ερασιτεχνικές και χαμηλής ανάλυσης ενώ στη χειρότερη παραπλανητικές-άσχετες (π.χ. περιγραφή διαδρομής Κάτω Ολύμπου συνοδευόμενη από φωτό του Οροπεδίου των Μουσών κ.α).

Θα πεί κανείς, "δε βαριέσαι, τι περίμενες από ένα δημόσιο φορέα;" Πολλά η απάντηση, αλλά συνηθισμένοι δυστυχώς ως λαός στη προχειρότητα οδηγούμαστε πάντα στην απάθεια διαιωνίζοντας έτσι τέτοια φαινόμενα.

Πέραν όμως των ποιοτικών ελλείψεων της συγκεκριμένης έκδοσης, του πρώην Ν. Λάρισας και πλεόν Περιφέρειας Θεσσαλίας συντελεί σε κάτι πολύ χειρότερο.

α) Στον συνειδητό διαχωρισμό του σπουδαίας φυσικής και πολιτισμικής αξίας βουνό, του Ολύμπου, σε "δικό τους" (Β-ΒΑ-Α πλευρά) και "δικό μας" (ΒΔ-Δ-Ν πλευρά). Κλασσικό παράδειγμα πολιτικού παιγνίου που οδηγεί σε πόλωση των τοπικών κοινοτήτων, έλλειψη σύμπνοιας, απουσία καινοτομίας στον τομέα της ανάδειξης και ελλιπή προστασία καταδεικνύοντας την παντελή έλλειψη οράματος.

β) Την προτροπή επισκεπτών (και όχι ορειβατών με εμπεριστατωμένη γνώση) να ανέβουν στις κορυφές του Ολύμπου "με ένα παγούρι νερό και 2 παπούτσι πάνινα". Μα πόσο γραφικοί !! Όταν την ίδια στιγμή αναζητούνται και επιχειρούνται λύσεις για την εκπαίδευση & ασφαλή ανάβαση των επισκεπτών/ορειβατών του Ολύμπου, ο σπουδαιότερος φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης του Ν.Λάρισας αναιρεί τις όποιες προσπάθειες και προτρέπει σε αντίθετες και δυνητικά επικίνδυνες πρακτικές.

Και όλα αυτά ανακοινώνονται λίγες μέρες μετά την ανεπιτυχή εύρεση/διάσωση της Γαλλίδας που ακόμα αγνοείται όταν στα τέλη του Σεπτέμβρη επισκέφτηκε τον Όλυμπο με 2 παπούτσια πάνινα .....

Link: http://www.kosmoslarissa.gr/article/9053/  και http://www.naftemporiki.gr/localnews/story.asp?id=1904676

5 σχόλια:

Snoopy είπε...

Σε αυτήν την κατεύθυνση φέρουμε όμως κι εμείς ευθύνες όταν προτείνουμε σε φίλους μας να ανέβουν ένα βουνό επειδή είναι εύκολο κι όλος ο κόσμος το ανεβαίνει..(Το 'χω ακούσει για τον Όλυμπο και το χειμώνα και το καλοκαίρι...)

BTW, ο δήμαρχος, ο δάσκαλος κι ο παπάς πιθανότατα συστήνουν κάποια πεζοπορικά μονοπάτια που θα έχουν περπατήσει και οι ίδιοι με δυο παπούτσια πάνινα και τις κοιλιές τους αγκαλιά... :P

Ανώνυμος είπε...

Σε ένα σίγουρα φταίμε... που έχουμε αφήσει άσχετους να μας κυβερνούν.
Αμάν πια, δε θα αλλάξουμε ποτέ;

ΓΒ

Ανώνυμος είπε...

Θα κολλήσω λίγο στην πρώτη παράγραφο του κειμένου...Δλδ οι ορειβάτες της περιοχής περιμένανε τον τουριστικό οδηγό της Νομαρχίας για να προβληματιστούν..???
Ασφαλτοστρώθηκε ο δρομος (αεροδιάδρομος) μεχρι το καταφύγιο του Κισσάβου..και μας πειράζει ο τουριστικός οδηγός...Και μην ξεχνάτε οτι ο δρόμος έγινε με τις ευλογίες του τοπικού ορειβατικού συλλόγου...
Β.

teochristopoulos είπε...

Εδώ ρε φίλε θέλαν να κάνουν χιονοδρομικό στο Κίσσαβο, όπου έχει μια πασπάλα για 5 μέρες το χρόνο... (τις καλές χρονιές!!!)

Νικόλας Μαλίζος είπε...

Όχι, οι ορειβάτες της περιοχής δεν περίμεναν τον οδηγό για να προβληματιστούν. Αποτέλεσε απλά άλλη μια αφορμή για συζήτηση.

Σαφώς και το θέμα της κατασκευής χιονοδρομικού στο Κίσσαβο είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως και η αναίτια κατασκευή πανάκριβου δρόμου μέχρι τα 1600 μέτρα (καταφύγιο ΕΟΣ Λάρισας).

Φυσικά όλα αυτά με τις ευλογίες του Ορειβατικού Λάρισας ο οποίος διαδραματίζει το ρόλο του Νομαρχιακού/Περιφερειακού συμβούλου σε όλα τα θέματα που αφορούν σε βουνό, φύση, οικολογία, περιβάλλον....

Σημασία έχει η ορειβατική κοινότητα να ανταποκρίνεται αντιδρώντας σε τέτοιες κινήσεις και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις τουριστικής αξιοποίησης και διαχείρισης.

 
Number of unique visits: